Kamera seçerken?


Güvenlik sistemleri seçimi yaparken dikkat edilecek hususlar nelerdir?

 

   Artık korunaklı olmasını istediğimiz alanları 24 saat gece gündüz gözetim altında tutmak gelişmiş güvenlik sistemleriyle mümkün. Bilinçli bir tüketici olmak için güvenlik sistemleri seçiminde bazı detayları iyi bilmemiz ve seçim yaparken bu kriterleri göz önüne almamız gerekmektedir. İyi bir araştırma yapılmadan seçilen güvenlik sistemleri ya gereksiz maliyetlere yada düşük kalite ve işçiliğe sahip olacaktır. Güvenlik sisteminin konuşlandırılacağı alanların coğrafi durumuna göre ürün seçimi yapılmalı, ileride olabilecek aksiliklere karşı yeterli özelliklerde ürünler tercih edilmelidir. Mesela iş yerinde para alış verişi yapılan bir alanı elde tutulan parayı seçebilecek kalitede görmek isteyen bir müşterinin bu alanda gece görüşlü dış mekan kamera kullanması çok anlamsız olacaktır. Böyle bir ihtiyaç karşısında ayarlanabilir lensi olan yüksek kalite bir iç mekan box kamera olarak adlandırılan ürünlerden kullanılması en doğru seçim olacaktır. Apartmanlarının önünü koruma altına almak isteyen apartman sakinleri ise güvenlik sisteminin konuşlandırılacağı bölgede çok parlak ışık kaynakları (sokak lambaları, bina ışıkları vb…) var ise ürün seçerken otomatik ışık dengesi yapabilen bir kamera seçmelidirler.

Güvenlik kameralarında ki özellikler nelerdir ? Hangi amblem ne anlama gelir ?

 

   Güvenlik kamera seçiminde müşterilerin en çok merak ettiği hususlardan birisi kameraların sahip olduğu özelliklerin gerçekte ne anlama geldiğidir. Bu ifadelere kısaca değinelim;

1 – CCD Sensör ne anlama gelir?

 

1-3CCD

 

   CCD sensörü ortamdaki ışığı toplayarak elektriksel video sinyaline dönüştüren devre elemanıdır. 1/4″ , 1/3″ , 1,2″ vb. değerler bu devre elemanının köşeden köşeye uzaklığını belirtir. Güvenlik kamera sektöründe en çok 1/4″ ve 1/3″ değerlerinde CCD kullanılır. CCD Sensörünün büyük olması, resim alanın genişlemesini sağlar, ortamdan daha fazla ışık absorbe edilir bu sayede düşük ışıklı ortamlarda daha iyi görüntü elde edilir.

2 – TVLine değeri nedir?

 

2- TVL

    hi-res-imgTVLine değeri en genel ifadeyle güvenlik kamerasının görüntü çözünürlüğünü ifade eder. Günümüzde 480Tvline değeri altındaki kameralar pek kullanılmamaktadır. Gelişen teknolojiyle birlikle her geçen gün TVLine değerleri yükselmektedir. Güvenlik kamerası seçimi yapılırken en çok dikkat edilecek husus TVLine değeridir. Tüketicilerin üzerinde durması gereken bir diğer konu ise piyasada bolca bulunan sahte TVLine değerine sahip güvenlik kameralarıdır. Türkiye’de hali hazırda bir test laboratuvarı olmadığından dolayı güvenlik firmalarının bazıları düşük değerlerdeki ürünlere yüksek değerliymiş gibi reklam yapıp satmaktadırlar. Müşterilerin bu gibi olumsuz durumlardan kendilerini korumalarının bir yolu alacakları değerdeki güvenlik kameralarının videolarına video paylaşım sitelerinden göz atıp satın aldıkları kameralar ile karşılaştırmalarıdır.

3 – Renkli ve Siyah Beyaz olma durumu.

 

3- COLOR 4- DAY&NIGHT

tdn-img

   Güvenlik kameraları gündüz renkli, gece ışıksız ortamlarda ise siyah-beyaz görüntü verir. Piyasada ki kameraların neredeyse tamamı bu özelliktedir.

4 – Görüş açısı

 

5- 50M-VIEW

    Güvenlik kameralarının üzerindeki lensle doğru orantılı olarak belli bir görüş alanı vardır. Bir güvenlik kamerası konuşlandırıldığı bölgeye göre bazen çok uzak noktaları ekranda gösterir. Fakat ekranda gösterdiği görüntünün tamamı beklenen netlikte olmaz. Sabit bir güvenlik kamerası yaklaşık 30mt görüş alanı içerisinde kaliteli görüntü elde edebilir. Ürün tanıtımlarında 50mt-70mt gibi rakamlar gerçeği yansıtmamaktadır. En yüksek çözünürlüklü plaka okuma kameraları dahi plaka okuyabilmesi için araçların tampon bölgesini görecek şekilde dar açılı ayarlanırken standart bir kameradan geniş açılı bir ayarlamada 30mt alanı net görmesini beklemek mantıklı olmayacaktır. Çok yüksek çözünürlük gerektiren uygulamalarda HD grubu güvenlik kameraları kullanılması gerekmektedir.

5 – Kameralardaki gece görüş özelliği.

 

6- LED

   Güvenlik kameralarının gece görüş özelliğini belirleyen etmen görüş alanını aydınlatan kızıl ötesi ışık huzmeleridir  Bu iş güvenlik kameralarında LED ışıklar vasıtasıyla sağlandığı için IR Led olarak isimlendirilir. Kızıl ötesi Led ışık kaynağı bir kamerada ne kadar kaliteliyse güvenlik kamerasının gece görüş özelliği o derece kaliteli olacaktır. Günümüzde IR Led’lerin yanı sıra Array Led denilen yeni bir aydınlatma teknolojiside kullanılmaya başlanmıştır. Tüketicilerin ürün seçimi yaparken esas alacağı konulardan biriside budur denilebilir.

6 – Güvenlik kamerasının Çipseti Sony’mi olmalı, Sharp’mı olmalı?

 

7- SONY-CCD 8- SHARP

   Güvenlik kameralarında kullanılan çipset markaları genel olarak Sony ve Sharp’tır. Sony genel anlamda kullanılan ve piyasaya yeni teknolojiler kazandıran lider çipset üreticisi konumundadır. Sony markasının son olarak piyasaya sürdüğü çipset modeli Effio’dur.

7 – BLC Özelliği nedir, ne işe yarar?

 

9- BLC

blc-img

   Açılımı Blacklight Compensation yani arka ışık bastırma teknolojisidir. Şöyle ki, bir odaya konuşlandırılan kameranın kapıya bakan bölümünde gün ışığını arkasına almış bir kişinin yüzü BLC teknolojisi olmayan bir kamerada simsiyah görünür çünkü kamera görüntüyü dengeleyemez. BLC teknolojisi devrede olduğunda örnek verdiğimiz senaryodaki kişinin yüzü düzgün bir şekilde seçilebilir hale gelecektir.

8 – AGC Özelliği nedir, ne işe yarar?

 

10- AGC

agc-img

   Açılımı Automatic Gain Control yani otomatik kazanç kontrolüdür. Güvenlik kamerasının video sinyal gücünün gerektiği zaman otomatik olarak düşürülüp gerektiği zaman yükseltilmesi işinin donanımsal olarak yapılmasıdır. Bu şekilde görüntü stabil hale getirilir ve görüntü sinyalinde kopmalar meydana gelmez.

9 – AWB Özelliği nedir, ne işe yarar?

 

11- AWB

    Açılımı Auto White Balance yani otomatik beyazlık dengelemesidir. Bu özellik güvenlik kamerasına algıladığı ışık miktarına göre renk ayarı yaptırır. Daha iyi görüntüler elde edebilmek için gözardı edilmemesi gereken bir özelliktir.

10 – LUX Değerinin anlamı nedir, ne işe yarar?

 

12- LUX0

lux-img   Güvenlik kameralarında bu değer metrekare başına düşen ışık yoğunluğunu ifade eder. Görüntü algılayıcısının hassasiyeti büyük ölçüde bu değer bağlıdır. Güvenlik kamerasının kullanılmasının düşünüldüğü yere göre LUX değeri düşük bir kamera tercih edilmelidir.

11 – 3D-DNR Özelliği nedir, ne işe yarar?

 

14- DNR

   Bu özellik ile düşük ışık seviyelerinde sinyal/parazit dengesi oluşturularak sağlıklı görüntüler elde edilir. Bu sayede sistem %70’e varan oranda daha uzun kayıt yapabilir.

12 – ATW Özelliği nedir, ne işe yarar?

 

13- ATW

atw-img

   Görüntü sıcaklığı doğrudan çevreye ve görüntünün rengine bağlıdır. ATW, beyaz dengesini değişen ışık koşullarına göre otomatik olarak ayarlar.

13 – Sens-Up Özelliği nedir, ne işe yarar?

 

sens-up-img

   Sens-Up, düşük ışık seviyeli ortamlarda daha net ve parlak görüntü elde edilmesini sağlar.

14 – WDR Özelliği nedir, ne işe yarar?

 

15 -DWDR

d-wdr-img

   Işığın az veya yoğun olduğu durumlarda, ortalama bir aydınlık düzeyi belirleyerek kameranın net ve kaliteli görüntü almasını sağlar. WDR teknolojisi ayrıca kameranın, ışık yanısıması, kontrast bozukluğu ve kötü ışıklandırma koşullarından da etkilenmesini engeller.

15 – HS-BLC Özelliği nedir, ne işe yarar?

 

hlc-img   Görüntü içinde parlak noktaları maskeleyerek kameranın ışıktan daha az etkilenmesine, ışık kaynağının çevresindeki detayların (plaka, yüz, tabela vb.) daha net görüntülenmesini sağlayan bir teknolojidir.

16 – Motion Detection Özelliği nedir, ne işe yarar?

 

16 -MOTION-DETECTION

motion-img   Güvenlik kameralarında bu özellik ile görüntü alanı içerisinde isteğiniz doğrultusunda bölgeler belirleyebilir ve bu bölgeler içerisinde oluşabilecek hareketleri ekranda alarm olarak gözlemleyebilirsiniz.

17 – IP Standardı ne anlama gelir?

 

17 -IP

   Güvenlik kameralarında IP standardının anlamı ürünün sugeçirmez olduğudur. Dış ortam kameralarının tamamı IP standardında üretilir.

18 – OSD Menü nedir?

 

18 -OSD

osd-img

   OSD menüsü, kamera fonksiyonları ve görüntü ayarlarının DVR veya kamera üzerinden bir menü aracılığıyla kontrol edilmesini sağlar.

19 – Low-Temp Ne anlama gelir?

 

19 -LOW-TEMP

   Low-Temp, güvenlik kameralarında ürünün stabil çalışabileceği minimum sıcaklığı belirtir. Güvenlik kamera sisteminin konuşlandırılacağı coğrafi bölgenin sıcaklık değerlerinin iyi bilinmesi kullanılacak ürünlerin akıbeti açısından iyi olacaktır.

20 – Vandal-Proof Nedir?

 

20- VANDAL-PROOF

    Vandal-Proof bir güvenlik kamerasının güvenlikli bir gövdeye sahip olduğunu ifade eder. Nezaretler ve bankamatik bölgeleri gibi saldırıya açık alanlarda bu tip güvenlik kameralar kullanılmalıdır.