ONVİF Kavramı Nedir ?

Yazan 13/04/2014 tarihinde Blog kategorisinde | ONVİF Kavramı Nedir ? için yorumlar kapalı

ONVİF Kavramı Nedir ?

Open Network Video Interface Forum kelimelerinin baş harfleri ile adlandırılan ONVIF Tükçeye Açık Network Video Arayüzü Forumu olarak çevrilmiştir.

   Ağ tabanlı video aygıtları için, standart ağ arayüzü geliştirerek, açık bir endüstriyel standardın geliştirilebilmesini amaçlayan, bağımsız, kar amacı gütmeyen, katılımcılara açık, şeffaf bir organizasyondur.

   Sayısal kameraların geliştirilmesi ve bu kameraların aktif olarak kapalı devre gözetim sistemlerinde kendine yer bulmasıyla birlikte IP kamera üreticilerinin sayısı her yıl katlanarak artmaya devam ediyor. Bu gelişme devam ederken uygulama firmaları farklı marka IP kameraları aynı sistemde kullanabilmenin hayalini kuruyor.

   Uzun yıllardır kullanılmakta olan ve adresleme yapılmaksızın uçtan uca bağlantı yapılarak kullanılabilen geleneksel analog kameraların kuşkusuz bugün hala geniş çapta pazar payı var. Tabi yakaladığı görüntüyü kendi üzerinde sıkıştırarak yayınlayan dijital kameraların da kullanımı günden güne artıyor. Bu artış standartlaşma ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Uygulayıcıların bu yeni teknolojiye olan adaptasyon sürecinde eğitim de yüksek öneme sahip fakat yeni sistemlerde kullanılacak olan alt yapının hatta kullanılacak kabloların bile farklı olması uygulayıcıları zorluyor. Ancak önceki nesil CCTV kameraların IP kameralara göre belki de en önemli farkı piyasadaki farklı marka kameraların aynı sistemde sorunsuz çalışabiliyor olması.

   Aslında IP kamera üreticilerinin her birinin kendi standartları var ve yaygın olarak yazılımcı firmalar bu standartları kendi geliştirdikleri yazılıma ekleyebiliyorlar. Pek çok IP kamera markasının görüntülerinin yorumlanması için gerekli sürücülerin bu yazılımlarda toplanmasıyla beraber sisteminiz artık markadan bağımsız bir hale geliyor. İster VITECS, ister Samsung, ister AXIS pek çok bilinen marka aynı yazılımda buluşabiliyor. İleride yapılacak eklemelerde de kullanıcılar farklı marka kameraları eski kameralarını değiştirmek zorunda kalmadan mevcut sistemlerine dahil edebiliyorlar. Bununla birlikte geleneksel bir bakış açısı da sistemi tamamen bilgisayar tabanlı hale getiren bu yazılımsal çözümlere karşı çıkıyor. Yani network kayıt cihazlarının da farklı marka IP kameraları desteklemesi bekleniyor.

   Bu noktada ilk defa resmi olarak 25 Kasım 2008’de AXIS, Bosch ve Sony markalarının öncülüğü ile kurulan ONVIF organizasyonu özellikle IPCCTV sistemlerinde dünya çapında bir standart belirlemeye çalışıyor. Başlarda çok mümkün görülmeyen bu standartlar geçen 3 sene de sayıları 300’ü bulan üreticinin katılımıyla birlikte gittikçe daha fazla markanın ürettiği ürünlerde çekirdek teknolojiyi oluşturuyor. Sadece IP kamera ve kayıt cihazı üretimi yapan firmalar değil; yazılım firmaları ve hatta diğer IP tabanlı güvenliksistemi üreticileri de bu organizasyona üye oluyor.

   Organizasyonun üyelik yapısı ise 3 aşamadan oluşuyor. Organizasyonda ONVIF normlarını belirleyen tam üyelerin bulunduğu ilk grubun sayıları kısıtlı ve şu an için en çok bilinen markalar bu grupta. İkinci grupta tam üyelik süreci devam eden markalar bulunuyor. Sayıları şu an için 275 olan üçüncü grupta ise belirlenmekte olan standartları kullanan kullanıcı statüsündeki markalar yer alıyor. Günümüzde IP güvenlik sistemi üreticilerinin büyük bölümünü kapsayan ONVIF’in üye sayısındaki artış hızı yavaşladı. Ancak yalnızca 3 marka ile başlayan ONVIF, 2009 yılında yani kuruluşundan yalnızca 1 yıl sonra 100 üyeyi aşarak aslında üreticilerin de ortak platforma karşı olmadıklarını göstermişti.

Organizasyonun katılıma açık olması ve belirlenen standartları belirli kategoriler için paketler halinde web sitesi üzerinden paylaşması üreticilere büyük kolaylık sağlıyor ve henüz üye olmayan üreticiler; hatta kullanıcılar bile bu standartlara ulaşabiliyor ve organizasyonu gözlemleyebiliyor. Mevcutta genel olarak 10 farklı kategori için üyelerin geliştirecekleri ürünlerde kullanmaları beklenen standartlar mevcut. Organizasyon 2010 yılında yayınladığı 2. sürüm ile gene aynı yıl ONVIF uyumluluğuna sahip ürünlerin sayısını 600’e kadar yükseltmeyi başardı.

   Türkiye’de dağıtıcı ve uygulayıcı firmalar da bu oluşumu gözlemliyor ve merak ediyor. Uygulayıcıların bu anlamda dikkat etmeleri gerekenler ise şöyle;

Projelendirilen sistemlerde ürün seçimi safhasında satın alınacak üründe ONVIF logosunun aranması gerekir. Bir markanın ONVIF üyesi ya da kullanıcısı olması, markanın tüm ürünlerini ONVIF normlarına uygun olarak geliştirdiği anlamına gelmez. Bu markaların önceliğinde olan bir durumdur ve ortak platforma bulunmak istedikleri katkı nispetinde uyumlu ürün geliştirirler. ONVIF henüz kullanıcılara tüm ürünlerinde bu standartlara uymaları için yükümlülük getirmiyor. Ancak organizasyona tam üye olan markaların geliştirdiği yeni ürünleri ONVIF logosuyla üretmesi bekleniyor.

   Bir diğer nokta ise iki farklı markadan IP kameranın ONVIF logosunu taşıması bu iki kameranın birlikte çalışabilmeleri için yeterli olmayabilir. Örneğin bu iki kameradan birinin kutu içeriğinden çıkan kayıt yazılımının diğeriyle uyumlu olma olasılığı neredeyse yok denecek kadar azdır. Yani hem görüntüleme birimlerinin hem de kayıt birimlerinin ONVIF uyumluluğu olmalı.

   Son kullanıcıların ise satın alacakları sistemle ilgili dikkat etmeleri gerekenler şöyle;

Ticari kaygılarla birbirlerinin kayıt cihazlarını, kayıt yazılımlarını desteklemeyen IP kameralar yüzünden olası bir ilavede ya da uygulayıcı firmanın değişmesi durumunda eski kameraların da değişimi gündeme geliyor. Bu durum özellikle maliyeti daha yüksek olan IP kameralar söz konusu olduğunda son kullanıcıyı zor durumda bırakıyor. Bu sebeple son kullanıcının uygulama firmalarına teklif edilen ürünlerin ONVIF uyumlu olup olmadığını, başka hangi uyumlulukları olduğunu sormaları geleceğe dönük bir yatırım olacaktır. Kesinlikle mevcutta çalışan her analog ya da IP sistemin değerlendirilebileceği bir yol vardır.

   Dvs Elektroniğin ürün portföyünde bulunan VITEC ve SAMSUNG marka IP sistemlere ilişkin bütün yeni nesil ürünler, üreticilerinin ONVIF tam üyesi olması dolayısı ile bu standartı tam desteklemektedir.

   Geleneksel CCTV üreticilerinin dönemindekine göre çok daha fazla rekabetin olduğu günümüz teknoloji piyasasında standartlaşma belki de tekel firmaların olmaması sebebiyle pek mümkün durmuyor ama kim bilir belki gelecekte tüm IP kameralar aynı sistemde basitçe ve sorunsuzca çalışabilir.

Kurucu Üyeleri:

  • Axis Communications
  • Bosch Security Systems
  • Sony Corporation

Neleri Standartlaştırır

  • IP configuration
  • Device discovery
  • Device management
  • Media configuration
  • Real time viewing
  • Event handling
  • PTZ control
  • Video analytics
  • Security
Kaynakça;
1-http://elsiguvenlik.ticiz.com/a1058-cctv-sistemlerinde-onvif.html
2-http://www.hayatiguney.com/blog/post/onvif-nedir.aspx